Alla inlägg den 3 juni 2015

Av Anton Eriksson - 3 juni 2015 12:48

Västerås stad genomför en risk – och sårbarhetsanalys under varje mandatperiod. Detta är ett krav enligt ”lagen om kommuners och landstings åtgärder inför extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap”(http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20060544.htm). Under denna lag berättas också att varje kommun har ett geografiskt ansvarsområde inom vilket en risk- och sårbarhetsanalys skall upprättas. Det som menas med extraordinära händelser definieras också i lagen som ”en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller ett landsting”.


Den risk- och sårbarhetsanalys som Västerås stad har gjort är inriktat på stora olyckor och katastrofer, samt extraordinära händelser som kan uppstå inom Västerås kommun. Några av de olyckor som tas upp i Västerås risk – och sårbarhetsanalys är smittsamma sjukdomar, terrorism, stormar, oljeutsläpp, översvämningar, värmebölja, och nukleära utsläpp. Dessa olyckor är ofta väldigt svåra att analysera hur ofta de kommer att inträffa, så därför lägger man vikten på vilka konsekvenser som uppstår och hur man ska hantera en oväntad olycka. Mindre vardagsolyckor tas inte upp i RSA utan finns istället i Västerås stads handlingsprogram.

Syftet med att ha en risk- och sårbarhetsanalys (https://www.msb.se/Upload/Produkter_tjanster/Publikationer/MSB/MSB860-Risk-och%20sarbarhetsanalyser.pdf?epslanguage=sv  sida1) är:

  • ge beslutsunderlag för beslutsfattare och verksamhetsansvariga
  • ge ett underlag för information om samhällets risker till allmänheten och anställda
  • ge underlag för samhällsplanering, samt bidra till att ge en riskbild för hela samhället.

Ett exempel på en risk- och sårbarhetsanalys inom Västerås är vad som skulle hända om vattennivån i Mälaren steg med +2,21 meter (http://www.vasteras.se/download/18.3ff54ef414ba63027dc135c/1424697074266/07+Beslut+-+Ansvarsf%C3%B6rdelning+och+finansiering+av+%C3%A5tg%C3%A4rder+f%C3%B6r+ny+reglering+av+M%C3%A4laren.pdf   sida4). Detta skulle resultera i att:

  • Tre förskolor skulle få stänga.
  • Skattekontoret påverkas
  • Kungsängsverkets reningsverk skulle få stänga pga. Strömavbrott då de inte i nuläget har en fungerande reservkraft.
  • Hamnen klarar inte att sköta verksamheten från långkajen.

I risk- och sårbarheten står det också att risken för en översvämning inte finns med som ett prioriterat område för förebyggande område i Västerås RSA. Översvämningsrisken från Mälaren ska värderas mot 16 andra riskområden inom Västerås kommun, och ur ett riskfinansiellt perspektiv är det mer prioriterat att förebyggande åtgärder vidtas för att minska konsekvenserna vid elavbrott och skyfall.


Västerås stads arbetsprocess och modell för riskhantering utgår från den internationella standarden för säkerhetsarbete(ISO 31 000). Aktörer från ett flertal olika verksamheter inom Västerås stad samt kommunala bolag, polis, Civilförsvarsförbundet, och räddningstjänsten deltar i ett sammanträde där varje aktör får identifiera sina risker och sårbarheter. Identifieringen och analyseringen görs utifrån olika inventeringar och tidigare riskvärderingar. Sedan sorterar man ut vilka risker som är viktigast och prioriterar arbetet runt dessa. Detta arbete görs som tidigare nämnt vid varje ny mandatperiod enligt Lag(2006:544), 2kap. 1§( http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20060544.htm ).

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards