Direktlänk till inlägg 15 maj 2015

Rubrik saknas

Av Anton Eriksson - 15 maj 2015 07:30

Alla kommuner ska ha en över­sikts­plan. Över­sikts­planen ligger till grund för all planering av byggan­de och mark­använd­ning i kommunen. Den innehåller tolv strategier och beskriver hur vi ska använda kommunens mark och vatten. Dessa strategier är som lyder:

  • Attraktiv regionstad
  • Kreativt näringslivsklimat
  • Kulturliv ger staden karaktär
  • Bostäder för alla
  • Bygg staden inåt
  • City - mötesplats för alla
  •  Kulturarv och utveckling i samklang
  • Livskraftig landsbygd med starka serviceorter
  • Enkelt att gå och cykla
  • Kollektivtrafiknät som ryggrad
  • Hushålla med naturresurserna
  • Stärka landskapsvärdena

(http://www.vasteras.se/trafik-och-samhallsplanering/samhallsutveckling-och-planering/oversiktsplan.html)

I Västerås översiktsplan står det också om framtida projekt, bland annat en planering av 14 000 nya bostäder mellan år 2012-2026 (http://www.vasteras.se/download/18.1dc82af414bc5e5cb716c29/1425724435008/%C3%96P2026+sammanfattning.pdf  sida7). I Västerås stads fysiska planering står det exempelvis om det tidigare hamnområdet Östra Mälarstrand, som nu är i full gång att byggas om för att bli en ny hållbar, teknik- och miljöstadsdel. Arbetet med stadsdelen går att utläsa efter några av de tolv strategierna som tidigare nämnts.

  • Bygg staden inåt: Grusplaner som tidigare använts för båtförvarning över vintern blir nu en livfull länk mellan grönområden och andra stadsdelar.
  • Kulturarv och utveckling i samklang: Kokpunkten och som ligger alldeles intill det här området är ett byggnadsminne. De nya husen som ska byggas har en speciell karaktär med sina sneda tak. De tror vi kommer passa bra ihop med den gamla tegelbyggnaden. Vi kommer även att bevara industrikajen med de stora pollarna.
  • Enkelt att gå och cykla: Nya cykelvägar och trevliga promenadstråk både i området och längs med vattnet.
  • Hushålla med naturresurserna: Vi har i våra planer arbetat med att värna om vatten. Regnvattnet som faller över området filtreras och tas om hand på olika sätt innan det når Mälaren.

Genom att följa dessa punkter vill Västerås kommun bidra till en hållbar utveckling som är bra för staden, befolkningen, naturen och miljön. Men vissa delar av översiktsplanen kan behövas vara mer detaljerade än andra. När detta är fallet så kan man använa sig av en detaljplan. En detaljplan berättar mer noggrant hur marken ska användas och bygger på olika för- och nackdelar med projektet för att visa på att det kommer att gynna staden i slutändan. Man visar också på hur det är tänkt att miljön ska ändras eller bevaras. Processen innehåller fyra olika skeden. Dessa är samråd, granskning, antagande och laga kraft(https://vasterasksa.wordpress.com/2015/01/12/fysisk-planering-i-vasteras-steg-4/).


Samråd: När det är samrådsskede ger man de som är berörda möjlighet att lämna in synpunkter på förslaget. Ofta anordnas ett särskilt samrådsmöte för de boende och fastighetsägare som berörs.

Granskning: Efter samrådsskedet sker en bearbetning av planförslaget som sedan ställs ut för granskning av allmänheten.

Antagandet och laga kraft: I antagandeskedet antas detaljplanen av byggnadsnämnden eller i vissa fall av kommunfullmäktige. Antagandebeslutet vinner laga kraft efter tre veckor om inte beslutet överklagas.


Men var kommer då risk- och säkerhetstänket in i det hela? Jo det ska jag berätta!

När uppdraget är beviljat av byggnadsnämnden så fortsätter staden, byggherren och övriga berörda att tillsammans utarbeta ett planförslag. Staden tar tillsammans med byggherren fram olika underlag och utredningar; markföroreningar, geoteknik, arkeologi, buller, risker, naturvärden och dagvatten. I mer omfattande planprojekt görs också en miljökonsekvensbeskrivning. Byggherren ansvarar för att sammanställa projektets risker och möjligheter i en risk- och möjlighetsanalys som sedan följer projektet i dess olika skeden. (Ibid)

 

Detta var mitt arbete om Västerås kommuns fysiska planering. Hoppas det smakade!

Hej då, ut & gå!

 

 
 
Ingen bild

Kristoffer Gottlieb

28 maj 2015 09:46

(G), Bra jobbat!

Jag vill bara lägga till ett ord om säkerhetsbiten. Räddningstjänsten brukar vara med vid upprättande av översikt- och detaljplaner för att lämna yttrande till kommunen (räddningstjänsten blir en remissinstans till kommun och kan med sin erfarenhet och expertis ge synpunkter till kommunerna.) obs räddningstjänsten har dock ingen mandat att ställa krav i detta skede.

Bara lite kuriosa, men det kan vara bra att veta :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anton Eriksson - 4 juni 2015 07:45

På samma sätt som det finns olika processmetoder finns det också olika utvärderingsmetoder. När man utvärderar en process så går man igenom hur man har arbetat, vad som gick bra och dåligt, nådde man målen med mera. Man tittar på om det som gjordes g...

Av Anton Eriksson - 3 juni 2015 12:48

Västerås stad genomför en risk – och sårbarhetsanalys under varje mandatperiod. Detta är ett krav enligt ”lagen om kommuners och landstings åtgärder inför extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap”(http://www.notisum.se/...

Av Anton Eriksson - 16 maj 2015 18:30

Kommunfullmäktige kan liknas vid Västerås "riksdag" och har 61 ledamöter, så kallade mandat, som tillsätts efter allmänna val vart fjärde år(http://www.vasteras.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/kommunfullmaktige.html). Kommunfullmäktige s...

Av Anton Eriksson - 16 maj 2015 13:30

I Västerås kommun har man valt att ta fram två stycken handlingsprogram(http://www.mbrf.org/LinkClick.aspx?fileticket=%2Bh8vQAF57EA%3D&tabid=2102&language=sv-SE  sida3). Mälardalens Brand- och Räddningsförbund har utarbetat handlingsprogrammet för rä...

Av Anton Eriksson - 15 maj 2015 07:00

God fredagsmorgon! Här kommer mitt fjärde inlägg! Alla kommuner har ett ansvar för skydd och säkerhet, och Västerås är inget undantag. Kommunen har enligt "Lag om skydd mot olyckor" ett ansvar att bereda människors liv och hälsa samt egendom och...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards